Miten pääset tavoitteisiisi?

Tämä on 1. osa juttusarjaa Miten pääset tavoitteisiisi? On tärkeää, että meillä on tavoitteita. Pienempiä ja isompia. Koiraharrastuksessa, työssä, elämässä ylipäätään. Mutta onko sinulle selvää, miten saavutat tavoitteesi?

Tiedätkö, mitä todella haluat tavoittaa?

Jotta voi päästä tavoitteisiinsa, pitää tietää, mitä haluaa tavoittaa. Kuulostaa loogiselta ja voi kuulostaa jopa tyhmältä, mutta silti mietipä asiaa hetki. Liian monella ei nimittäin ole edes tavoitetta. Kuljeskelemme vain elämässämme päämäärättömästi.  

Mikä sitten on tavoite?

Hyvä tavoite on juuri sitä, mitä SINÄ haluat. Tavoitteesi voi olla huomisessa, ensi viikossa, vuoden päässä tai 50 vuoden päässä. Mutta toivottavasti sinulla ei ole pelkästään vuosien päässä olevia tavoitteita.   

Kun sitten tiedät, mikä on tavoitteesi, uhraa vielä hetki ajatukselle, onko tämä oikeasti SINUN tavoitteesi. Tämäkin voi kuulostaa tyhmältä. Mutta kun pysähdyt hetkeksi miettimään asiaa uudelleen, voit ehkä huomata, että kuvittelemasi tavoite ei itse asiassa olekaan SINULLE tärkeä. Usein haluamme asioita, joiden luulemme olevan meille tärkeitä. Nämä ajatukset on istutettu meihin ulkoapäin. Hyvä esimerkki voisi olla nuori, joka opiskelee lääkäriksi, koska vanhemmat haluavat. Ja jos hyvin käy, hän havahtuu 10 tai 20 vuoden päästä siihen, että enhän ikinä edes halunnut itse tätä. Koiraharrastaja saattaa tavoitella mestaruustitteleitä, koska niin kuuluu. Olen itse ollut tilanteessa, jossa minulle läheinen ihminen on halveksuvasti sanonut, ettei minun treenaamisellani ja tekemiselläni koirien kanssa ole mitään arvoa, jos en kilpaile. Mutta ei tuokaan ajatus ollut edes sen ihmisen oma ajatus! Ei hän ollut koskaan kyseenalaistanut tai miettinyt, onko hänen ajatuksensa se, mitä hän oikeasti haluaa. Tämä on osa paljon isompaa sukupolvien ketjua, mikä on ihan oman juttunsa aihe toisella kertaa. 

Kannustan sinua todella hetkeksi pysähtymään tämän äärelle. Ja palaamaan tähän riittävän usein, kunnes opit tunnistamaan omat ajatuksesi ja sen, mikä oikeasti on sinulle tärkeää. 

Miten sitten tiedän, mitä oikeasti haluan?

Teemme kaikki valintamme ja päätöksemme tunteiden pohjalta! Jos et uhraa tälle asialle ajatusta, teet tuon valinnan alitajuntasi avulla. Sinne taas on elämäsi aikana syntynyt kaava, uskomus, jonka avulla olet oppinut SELVIYTYMÄÄN elämän eri tilanteista. Tämä kaava on palvellut sinua joskus, kenties lapsuudessa. Kun olet tuntenut tuota tunnetta, siitä on tullut sinulle selviytymiskeino. Hankalassa tilanteessa olet selvinnyt noudattamalla kaavaa, joka on aiheuttanut kehossasi dopamiinin erittymisen – ja tuohon hormonin aiheuttamaan tunteeseen olet koukussa. Dopamiinin merkityksen keholle voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa olevan lupaus tulevasta nautinnosta. Olemme siis jokainen “huumeriippuvaisia” niin kauan kunnes opettelemme tunnistamaan tuon riippuvuuden ja yksinkertaisesti opettelemme toimimaan toisin. Neuroplastisuuden ansiosta tämä on mahdollista, mutta se ei onnistu ilman sitkeyttä ja määrätietoista työtä.  

Jotta ymmärtäisit vähän paremmin, mitä tuo huumeriippuvuus tarkoittaa, kerron sinulle esimerkin itsestäni. Synnyin perheeseen, jossa isä oli väkivaltainen alkoholisti. Hyvin pienestä olen siis seurannut, miten tilanteet muuttuvat vaarallisiksi. Pelkäsin. Katsoin vierestä ja pelkäsin. Opin olemaan hiljaa ja sivussa. Opin olemaan provosoimatta tilannetta perheessä millään tavalla. Opin haluamaan olemaan muualla. Myös kotona opin olemaan mielessäni muualla, vaikka samalla seurasin tilanteen kehittymistä ja pelkäsin. Tämä oli siis selviytymiskeino hyvin pienenä lapsena. Selviytymiskeino taas aktivoi aivoissa ns. palkitsemisjärjestelmän. Palkitsemisjärjestelmä aiheuttaa mm. dopamiinin erittymisen kehoon. Dopamiini on varmasti monelle tuttu hyvänolon ja jopa rakkauden tunteesta. Pitkään puhuttiinkin hyvänolon hormoonista. Dopamiini saa mm. meidät puskemaan eteenpäin silloin, kun on vaikeaa tai tilanne tuntuu hankalalta. Olemme itse opettaneet kehoillemme, miten tuo palkitsemisjärjestelmä toimii. Minun tapauksessani tarvitsin nuo negatiiviset pelon, vihan, raivon, ulkopuolelle jäämisen jne. tunteet, jotta sain sen, mitä kehoni janosi. Ja nyt tärkein! Ei minulla ollut aavistustakaan tästä prosessista kehossani. En minä TIETOISESTI halunnut näitä asioita. Ja nimenomaan, koska en tietoisesti halunnut näitä, alitajuntani pääsi ohjailemaan käytöstäni ja kehoni sai janoamansa dopamiini-purskeen. Ja minä vain ihmettelin, miksi tässä aina käy näin. Ja jatkoin samaa kaavaa. 

Pitää tulla tietoinen muutos, jotta mikään voi oikeasti muuttua. Ihmisen tietoisuuden tulee nousta.  

Kaiken taustalla on tunne, jota haluat

Mutta mistä sitten lähteä liikkeelle, kun huomaa, että ei edes oikeasti halua niitä asioita, joita on halunnut. Se on helppoa, kun sisäistät ajatuksen, että kaikki päätöksesi ja valintasi teet perustuen siihen, että valinnan taustalla on tunne. Jos et TIEDOSTA, mitä tunnetta haluat tavoitella, tulee tavoitetunne automaattisesti alitajunnasta. Eli sieltä tiedosta, jonka olet syöttänyt kehosi palkitsemisjärjestelmään aiemmin. 

Mitä tunteita haluat elämässäsi tuntea?

Aivan ensimmäisenä sinun tulee miettiä, mikä on se tunne, jota haluat elämässäsi tuntea. Niitä on useampia, totta kai. Listaa ne. Kun lähdin tätä työtä tekemään itseni kanssa, minulle tärkeimmät tunteet SILLOIN olivat turva ja vapaus. Esimerkiksi rakkaus ja ilo astuivat kuvaan vasta myöhemmin. Se on aivan luonnollista. Vaikka jokainen meistä janoaa ja kaipaa rakkautta, ei sitä ole mahdollista tuntea, jos sisällä on syvä turvattomuuden tunne. Vasta, kun alkaa tuntea turvaa, on tilaa hengittää ja tuntea rakkautta. Rakkauden laatuja on olemassa erilaisia. Kyllä minäkin jo alussa nimesin listalleni rakkauden. Mutta myöhemmin sanalle on tullut aina uusia ja uusia merkityksiä. Alkuun kyseessä oli enemmänkin tunne siitä, että on rakastettu ja hyväksytty.  

Kun sinulla on olemassa lista, mitä tunteita jatkossa haluat tuntea, kiinnitä lappu jääkaapin oveen sekä mieluusti vessan peiliin. Ei ole huono idea kirjoittaa nuo sanat puhelimen alkunäyttöön. Kuulostaa taas hullulta, mutta on kaikkea muuta. Muista, että olet huumeriippuvainen. Nyt tehtäväsi on päästä riippuvuudesta eroon. Joka kerta, kun teet valinnan – riippumatta siitä, onko kyseessä iso vai pieni asia – mieti, tuoko ko. asia sinulle haluamiasi tunteita. Näin saat tietää, kumpi vaihtoehdoista on “oikea valinta”. Miksi laitoin oikea valinta -termin hipsuihin? Koska ei ole olemassa oikeita ja vääriä valintoja. Ne ovat kokemuksia, joista sinun on tarkoitus oppia. Kun huomaat, että valitsit “väärin”. Sinulla on mahdollisuus seuraavalla kerralla valita toisin. Kun muistat listasi, jossa on ne tunteet, joita haluat tuntea jatkossa, tämä on helppoa. 

Koirasi auttaa sinua muutoksessa❤️

Jos otat tämän pienen harjoituksen osaksi jokapäiväistä elämääsi, on oma muutosprosessisi jo alkanut. Jos seuraat koiraasi oikein tarkasti, voit huomata pieniä muutoksia jo sen käyttäytymisessä joka päivä. Toivottavasti tämä motivoi sinua jatkamaan prosessia.

Jos olet kiinnostunut tietämään, miten koira voi sinua auttaa muutosprosessissa ja olet valmis muuttamaan itseäsi teidän molempien parempaa hyvinvointia kohti, voi Koiraihmisen oma OMAN VOIMAN valmennus olla sinua varten. Kurssilla käymme yhdessä läpi juuri näitä asioita. Opettelemme tuntemaan itsemme ja sitä kautta voimaan paremmin. Mikä taas tuo hyvinvointia koiralle❤️

Haluatko lukea lisää dopamiinista ja sen vaikutuksista? Kansantajuisesti voit aiheeseen tutustua esim. täällä https://www.evermind.fi/dopamiini-on-motivaation-ja-haluamisen-hormoni/ https://www.evermind.fi/dopamiini-on-motivaation-ja-haluamisen-hormoni/

Jaa teksti
Facebookmail