Suomessakin työskentelee koiria monenlaisissa työtehtävissä. Tällöin yleensä omistaja on aivan joku muu kuin henkilö, joka koiran kanssa elää. Omistajalla on tietty budjetti, jonka puitteissa koiria hoidetaan. Kun työssä olevia koiria on kymmenittäin, ei tämä budjetti aina edes ole realistinen. Kun koiran tuskaa ei tarvitse katsella päivästä toiseen, voi omistajatahon kommenttina kuulla, että koirat ovat työskennelleet vuosikymmeniä eikä niitä ennenkään ole tarvinnut hoitaa. Koiran kanssa päivittäin elävälle henkilölle nämä ovat tuskaisia sanoja. Ihmistä ei auta, että hänelle sanotaan koiran olevan aivan terve, jos nuori, aikaisemmin iloinen ja energinen koira ei kykene eikä halua enää edes juosta vapaana. Into työtehtävien suorittamiseen on hautautunut syvälle kivun sietorajan alle. Koira, jonka silmistä elämänilo on kadonnut, on yhtä kaukana hyvinvoinnista kuin sen kanssa elävät ihmiset. Näille ihmisille jokainen koiran katse lisää tuskaa heidän tuntiessaan voimattomuutta, koska eivät voi auttaa koiraa.
Koirallakin oikeuksia
Jokaisen työkoiran oikeuksiin tulee kuulua säännöllisten eläinlääkärin tarkastusten lisäksi vähintään käynnit fyssarilla sekä hieronnassa. Jo ennen kuin haavereita sattuu. Ja tekevällehän sattuu, joten haaverit on otettava tosissaan ja hoidettava koirat kuntoon pikimmiten. Eläinlääkärin diagnoosin ja hoidon jälkeen on syytä panostaa kuntoutukseen ammattilaisen avustuksella. Kunnollinen kuntoutussuunnitelma takaa koiran mahdollisimman nopean paluun työtehtäviinsä.
Koirahierojan painajainen muuttuu joskus työn suolaksi
Koirahierojana vastaani on esimerkiksi tullut työkoira, joka ei kyennyt istumaan eikä menemään makuulle. Koira kykeni ainoastaan seisomaan ohjaajan vierellä jalat täristen. Koiralla oli huomattavan lihaskireyden lisäksi si-nivelen lukko sekä fasciat kuin peltiä. Koiran jalka oli ollut kipsattuna lähes kolme vuotta aiemmin, mutta se ei ollut saanut minkäänlaista kuntoutusta murtumien parannuttua. Turhan säästön takia aiheutui koiralle suunnatonta kipua ja ohjaajalle inhimillistä tuskaa, sillä hän ei voinut ymmärtää, miksei koira enää jaksa tehdä tehtäviään ja sen liikkuminen on vaikeaa. Onneksi koiran olo lopulta helpottui, kun se pääsi hoitoon.
Hyvin hoidettu työkoira lisää hyvinvointia
Onneksi olemme menossa kohti parempaa. Suurin osa työkoiratahoista pitää koiristaan tänä päivänä hyvää, jopa todella hyvää huolta. Myös harrastajista yhä useampi tiedostaa vastuunsa koiran hyvinvoinnista. Koira ei enää ole se työkalu, jota vain aikansa käytetään. Työkaluja pitääkin käyttää, siksi ne ovat. Kysymys on siitä, miten työkalua käytetään. Sitä ei ole syytä ehdoin tahdoin rikkoa, ja sitä pitää huoltaa. Hyvällä ja järkevällä käytöllä sekä säännöllisellä huollolla koira palvelee meitä parhaiten ja se voi hyvin. Koiran hyvinvointi lisää myös ihmisen hyvinvointia.
Jaa teksti

Työkoira ei saa hoitoa ellei ole käyttäjällä varallisuutta itse käyttää hoidossa ja eläinlääkärillä, näin mikäli omistajataho on organisaatio jossa pääpaino tuntuu olevan siinä että riittävästi työkoiria saadaan töihin käyttäjille mutta kun tapaturma sattuu niin kuntoutus jätetään, odotetaan ilmeisesti että koira kuntoutuu itsekseen vaikka kipukäytös on päivittäin havaittavissa. Stressiä ei edes omat sairaudet tuo niin paljon kuin perheenjäsenen kipu jolle ei saa lupaa tehdä mitään vaikka kuinka kirjallisesti on kysytty, vastaamatta jättäminen on ollut niin helppoa. Vieläkin toivon että koira saataisiin kuntoon.