Lämmittely ja verryttely – kukapa ei olisi kuullut niiden tärkeydestä?

Ethän vain aja autolla metsään tai koirapuiston viereen ja päästä koiraa suoraan autosta juoksemaan?
Ethän treeneihin mennessä ajattele, että me emme harrasta ollenkaan vakavasti, joten lämmittelyn tarvettakaan ei tarvitse ottaa niin vakavasti?

Lämmittely on tärkeää myös ennen koirakavereiden kanssa pirstaamista
Lämmittely on tärkeää myös ennen koirakavereiden kanssa pirstaamista

Lämmittelyyn pitäisi uhrata hetki aikaa jokaisen, joka vie koiransa vaikkapa ”vain” metsään juoksemaan, koirakavereiden kanssa kirmaamaan… jos tottistreenissä on tarkoitus palkata lelulla, on sitä ennen syytä lämmitellä koira kunnolla. Sanalla sanoen lämmittelyä tarvitaan aina ennen kuin koira päästetään irrottelemaan – oli se sitten määrätietoista treenaamista, lenkillä käymistä tai muuten vain huvin vuoksi irrottelua.

Lämmittely voi sisältää erilaisia koordinaatioharjoituksia
Bc Millin lämmittelyyn kuuluu peruuttamista
Lämmittely vähentää huomattavasti koiran loukkaantumisriskiä. Lihakset ja hermosto on syytä herätellä kohti tulevaa, sillä ”nukkuva” elimistö ei reagoi riittävän nopeasti äkkipysähdyksiin, -käännöksiin tai nopeisiin kiihdytyksiin. Muussa tapauksessa viaton kirmailu ja esimerkiksi sammalikossa täydestä vauhdista tehty äkkikäännös voi vaihtua pitkäksi, kivuliaaksi sairaslomaksi.

Jos kylmillä lihaksilla lähdetään kovaa liikkeelle, kasvaa lihasrevähdyksen riski huomattavasti. Ensimmäisellä kerralla ei välttämättä synny mitään suurta vahinkoa, ehkä vain pieni venähdys. Mutta siinä onkin jo pahan alku! Revähdyksen taustalla kun on jo aiemmin vaurioitunut lihas. Revähdyksessä lihassäikeitä menee poikki, jolloin sen kuntouttaminen ei enää olekaan niin yksinkertaista kuin pienen venähdyksen jälkeen.

Testaa, mitä lämmittely tarkoittaa käytännössä
Voit helposti itse kokeilla, miten lämmittely parantaa suorituskykyä. Varustaudu juoksulenkille. Ensimmäisellä kerralla lämmittele huolellisesti. Seuraavalla kerralla lähde liikkeelle kylmiltään, ilman minkäänlaista lämmittelyä. Huomaat taatusti eron edelliseen kertaan juoksun tuntuessa paljon raskaammalta.

Lämmittely voi olla myös pujottelua ohjaajan jalkojen välistä
Kasi ohjaajan jalkojen ympäri laittaa hyvin kroppaan liikettä sekä toimii oivana lämmittelynä ennen lenkkiä

Lämmittely ei ole (aina) tylsää!
”En viitsi tehdä lämmittelylenkkiä, koska koira vetää hihnassa ihan hulluna. Se tietää, että tämän typeryyden jälkeen se saa juosta vapaana eikä jaksaisi odottaa enää hetkeäkään.”
Entäpä jos opettaisitkin koiralle, että lämmittely on kivaa tekemistä kanssasi? Lämmittelyn ei tarvitse olla pelkkää koiraa (ja ohjaajaa) tympivää hidasta kävelyä. Kävelyn lomassa voi tehdä esim. koordinaatioharjoituksia. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla 🙂
– Lämmittely tulee tehtyä, ja koiran loukkaantumisriski pienenee.
– Koordinaatioharjoitukset tulee tehtyä, eikä niihin tarvitse varata aikaa erikseen jostain kolosta, jota ei ole.
– Koiralla on kivaa.
– Sinulla on kivaa.
– Suhteenne koiran kanssa paranee entisestään.

Lämmittely voi olla hauskaa
Tanssiasentoon nousu vaatii hyvää kehonhallintaa

Loppuverryttely
Muistathan myös palauttavan verryttelyn metsälenkin tai muun urheilusuorituksen jälkeen? Siinä missä lämmittelyn tahti on nouseva ja elimistöä suoritukseen valmistava, palauttavan verryttelyn tahti on päinvastainen. Loppuverkan tahdin tulee olla laskeva ja valmistella koira taas lepoon ja normaalitilaan.

Loppuverkan aikana koiran hengitys tasaantuu. Läähätys ja sen loppuminen onkin hyvä merkki koiran palautumisesta. Mitä rankempi treeni, sitä pidempään koira tarvitsee jäähdyttelyä. Jos koira laitetaan heti suorituksen jälkeen autoon, kuona-aineet eivät ehdi poistua sen lihaksista. Seurauksena on paitsi väsynyt myös kipeä koira.

Jaa teksti
Facebookmail