Koirahierojan vastaanotolla

Suurimmalle osalle meistä on selvää, että koira hoidetaan sen ollessa sairas. Kun koira ontuu, se viedään eläinlääkäriin, vika etsitään ja koira hoidetaan kuntoon. Kun koira ei selvästi onnukaan eikä mitään muitakaan selkeitä oireita ole, homma muuttuukin jo paljon vaikeammaksi. Koirahieroja kuulee usein omistajan kuvailevan koiraansa: ”Se ei ole ihan oma itsensä”. Toisaalta joskus ei omistaja ole huomannut muutosta ollenkaan.

Käytös muuttuu kivun myötä

Vuosia sitten vastaanotollani kävi 4-vuotias koira, jolla oli paha jumi oikeaa lapaa kiinnittävissä lihaksissa. Useiden hoitokertojen jälkeen jumi lopulta hellitti. Jälkeenpäin omistaja kertoi koiran käytöksen muuttuneen hoitojakson jälkeen samanlaiseksi kuin se oli ollut pentuna. Noin vuoden iässä koira oli yllättäen rauhoittunut eikä enää ollut halukas osallistumaan kuten ennen. Perhe oli kuvitellut sen kasvaneen aikuiseksi ja rauhallisuuden johtuvan siitä.

Kukaan meistä ei halua tieten tahtoen aiheuttaa tai antaa koiran kärsiä vuosikausia tuskaisesta kivusta, joka muuttaa sen käytöstä. Käytöksen muuttuessa aggressiiviseksi haetaan apua helpommin. Ainakin jos kyseessä on iso koira. Tosin useimmiten näissä tapauksissa apua haetaan koirakouluilta tai yhdistyksistä, jotka tarjoavat yleiskoulutusta. Kouluttajan suositellessa ensin terveystutkimusta häntä saatetaan pitää jopa epäpätevänä tai vastuun kiertäjänä. Jokainen vastuunsa tunteva kouluttaja kuitenkin tietää, että sairasta eläintä ei kouluteta. Eläin hoidetaan ensin kuntoon, ja vasta tämän jälkeen keskustellaan koulutustarpeista.

Hyvin hoidettu koira myös toipuu nopeammin

Hiljattain vastaanotollani kävi ahkerasti agilityä harrastava koira, joka kovan treenirupeaman jälkeen oli lievästi sanottuna juntturassa. Koira oli hyvässä fyysisessä kunnossa ja tottunut hierojalla sekä kiropraktikolla kävijä, niinpä jumiutuneet lihakset antoivat helposti periksi käden alla. Ujo koira, joka oli tuntia aiemmin tullut arastellen työhuoneeseeni, oli käsittelyn jälkeen muuttunut riehakkaaksi kumipalloksi. Sen oli taas niin hyvä olla, että se ei meinannut nahoissaan pysyä. Sen hyvä olo toi hyvän mielen meille kaikille läsnäolijoille. Yksinkertaisesti siihen riemuun ei voinut olla yhtymättä.

 

Jaa teksti
Facebookmail

One Reply to “Koirahierojan vastaanotolla”

  1. Mahtava tuo esimerkki koiran saatua helpotus vaivaansa! Työkoirani jonka omistajataho on iso organisaatio, ei vain ole käytössäni olevalle kohta vuosi sitten loukkaantuneelle koiralle sallinut hoitoja jotka ovat eläinlääkärin suosituksia.

Comments are closed.